המפקח/ת על הבתים המשותפים הינו גוף משפטי שמטרתו לסייע בפתרון סכסוכים הנוצרים בבתים משותפים, אחד מהפתרונות היעילים ביותר והמהירים ביותר בפתרון סכסוכים ומחלוקות בין דיירים לבין עצמם ובין דיירים לוועד הבניין הוא המפקח על הבתים המשותפים
סמכויותיו כוללות:
- הוצאת צווי ‘עשה’ וצווי מניעה: המפקח יכול להוציא צווי לבעלי הדירות לבצע פעולות כמו תיקון נזקים או התקנה של מתקנים בבניין המשותף, כמו מעלית, הסקה, גז, ועוד.
- פתרון סכסוכים על רקע כספי: המפקח יכול לפסוק פיצויים לצד שניזוק.
- הכרזה על פרויקט תמ"א 38: אף אם אין אישור של דייר סרבן, אם הנסיבות מאפשרות זאת.
- ייעוץ משפטי ללשכת המקרקעין עבור רישום מקרקעין .
- מינוי וועד בית במידה ונצרת בעיה המחייבת את התערבותו של המפקח/ת בסמכותו של המפקח לקבוע מינוי בשכר של נציגי ועד בית.
- סכסוכי שכנים ומחלוקות עם ועד הבית המפקח על הבתים המשותפים מוסמך לדון בסכסוכי שנים ומחלוקות בין אחד הדיירים לבין ועד הבית הנוגעות לבית המשותף וכלה בסכסוכי הסגת גבול, ועוד.
- מתן החלטות בהתאם לחוק המקרקעין מתוקף הוראת חוק המקרקעין, המפקח/ת על הבתים המשותפים יכולים להורות על ביצוע תיקון טעויות סופר בנסח טאבו, ביטול זכויות, ומתן אישורים לפירוק שותפות במקרקעין ועוד.
מספר נקודות חשובות
- המפקח פועל בלשכות רישום המקרקעין השונות ברחבי הארץ, וסמכותו מקבילה לסמכות שופט בבית משפט שלום, היתרון הגדול בהגשת תביעה אצל המפקח על הבתים המשותפים הוא מהירות הטיפול בהליך המשפטי, בהשוואה לבית משפט.
- תשלום אגרה טרם הגשת תביעה למפקח על הבתים המשותפים יש לבצע תשלום אגרה, כמופיע בתקנות בית המשפט.
- אופן הגשת התביעה יכול להיעשות באופן מקוון באתר של הלשכה וגם באופן פיזי על ידי הגעה לאחת מלשכות רישום המקרקעין, אל טופס התביעה יש לצרף את הפרטים המרכזיים של נשוא התביעה, כמו כן מומלץ גם להכניס בטופס תיאור קצר ותמציתי של המבנה המשותף בבניין.